Бизнес и Политика

Провери колко е възможно твоята професия да бъде превзета от роботи

Технологичният свят предлага бъдеще, за което преди години дори не сме и помисляли. Сега, обаче е напълно естествено да разговаряме с изкуствен ителект, кафето ни бъде сервирано от робот (е, не в България, но по света) или машина да се грижи за реда в мола (отново не в България).

Този процес на дигитализация ще продължи още дълги години и ни очакват още много промени. Това, което най-вече притеснява служителите в в кой момент роботите ще ни изместят от работните ни места. За това се говори одавна, а в няколко компании вече се случва. Япония, например, се опитва да се справя с дефицита на кадри като купува машини, които да заемат различни постове.

Преди няколко дни в Дубай един робот стартира кариерата си като полицай, а в китайски вестник един от журналистите е машина. Това говори, че всички професии са застрашени. Разбира се, някои са в по-голяма безопастност от други.

Will Robots Take My Job? е сайт, който може да провери до колко Вашата професия е застрашена от превземане. Резултатите са базирани на проучване, което дава отговор за 700 професии.

Според сайта е 89% сигурно, че след време ще се возите в такси, управлявано от робот. За сметка на това шанса машината в зъболекарския кабинет да Ви извади зъба сама е само 0,44%.
Едни от най-застрашените професии се оказват готвач, сервитьор, шофьор и общ работник.

Тези, които са избрали да се занимават в сферата на хирургията, обученията и инженерните специалности, могат да бъдат спокойни – тяхната професия е в безопасност.