В обектива

Мирна страна ли е България? Отговорът е…

България заема 28-о място от 163 страни в Световния индекс на мира, сочи ежегодното изследване. Страната ни бележи ръст спрямо предишния период на проучването.

Авторите на анализа посочват, че 93 страни са отбелязали подобрение през последната година, докато в 68 се забелязва ръст на престъпленията и убийствата.

Американските политически сътресения са предизвикали влошаване на климата в Северна Америка по отношение на спокойствието – повече от всеки друг регион в света.

Икономическото въздействие на насилието в световен мащаб се оценява на $14.3 трилиона. На първо място в класацията за най-мирни страни е Исландия, следвана от Нова Зеландия и Португалия. Дания и Австрия също са сред най-спокойните места за живеене.

За пета поредна година най-опасната страна в света е Сирия, която е в гражданска война от 2011 година насам. Афганистан, Ирак, Южен Судан и Йемен също са в дъното на класацията.

Има ръст на страните, които са станали жертва на терористични нападения. През изминалите месеци бяха извършени атентати в много точки на Стария континент, включително Швеция.

За да бъде изготвен индексът на мира, са взети под внимание редица компоненти, включително брой убийства, достъп до оръжия, вътрешни конфликти, политическа нестабилност, тероризъм и отношения със съседни страни.

Можем да обобщим, че България е едно от мирните места на планетата. За справка – съседна Гърция заема 73-о място по индекса на…