В обектива

Юнкер към Турция: Връщате смъртното наказание и всичко приключва!

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди Турция, че ако върне смъртното наказание, може да забрави за членство в Европейския съюз.

През 2004 година турските власти отмениха тази мярка като част от кампанията си за членство в блока, но през последните месеци се заговори за връщане на наказанието.

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че ако парламентът гласува „за“ тази мярка, то той ще я подкрепи. Зелена светлина обаче ще означава край на шансовете на Турция да влезе в ЕС, колкото и минимални да са те към този момент.

Юнкер заяви в германската столица Берлин, ако бъде върнато смъртното наказание, но преговорите с Турция ще бъдат прекратени, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Юнкер все пак не изключва вариант, при който Турция да стане част от европейското семейство. „Все още се опитваме да убедим Турция, че е в неин интерес да приеме реформи и да тръгне към Европа, вместо да се отдалечава“, заяви председателят на ЕК.

След опита за военен преврат през миналата година западните страни остро разкритикуваха Турция за предприетата масова чистка в страната и ударите срещу четвъртата власт и свободата на словото.