България Север, Общество

2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за Свободата и Независимостта

снимка: Община Габрово

С поднасяне на венци и цветя в Габрово ще бъде отбелязан 2 юни – Денят на Ботев и на загиналите за Свободата и  Независимостта на България. Поклонението ще започне в 12.00 часа пред паметника на Никола Войновски – военен командир в Ботевата чета.

Цветя ще бъдат поднесени и на паметната плоча пред Основно училище “Христо Ботев” в Габрово. В 11.00 часа в двора на училището ще бъде открит паметен монумент на великия български революционер и ще бъде поставен завет за идните поколения. Вечерта, от 18.00 ч. в Дома на културата „Емануил Манолов“ ще се състои концерт, посветен на патронния празник. Училището отбелязва 155 години от създаването си.

На 2 юни почитаме с мълчание и гордост героите си. Точно в 12 часа, в цялата страна, в продължение на три минути ще бъдат пуснати сирените в знак на почит към паметта на знайните и незнайни герои, отдали живота си за свободата на България.

При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства, с изключение на влаковете и самолетите, следва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

Първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна е даден на 2 юни 1948 г. Датата е обявена за Ден на Ботев и на загиналите за Свободата и Независимостта на България, с решение на Министерски съвет от 31 май 1993 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730