Бизнес и Политика

22 банки са много за българския пазар

Обединяването на банки на българския пазар е приятна „бяла лястовица”, а наличието на 22, дори на 15 банки е много да малък пазар като българския, смятат банкери. „Силен европейски играч има интерес към разширяване на дейността си в България. При много други банки тенденцията е обратна и очаквам период на относително намаляване на инвеститорския интерес от страна на големите международни играчи. Това ще води до консолидация и нищо чуждо до година-две броят на банките в България да е оптимален, обоснован от необходимия минимум, за да се запази конкуренцията“, каза по време на форума „Шумът на парите” Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка.

Създаването на бизнес на основата на ниски лихви не е добър подход. „Те (бел. ред. клиентите) трябва да очакват по-високи лихви, особено когато говорим за кредити, достигащи до 10 години. Много е вероятно в края на този период лихвите по обслужване на кредитите да са по-високи“, каза Ягодин. Прогнозите са, че до края на годината трендът при лихвите ще се обърне. Причината е, че инфлацията стимулира подобен процес.

Не всички икономисти обаче споделят тази теза. Така например, Мартин Заимов председател на Надзорния съвет на Сосиете Женерал Експресбанк и изпълнителен директор на Регионалния фонд за градско развитие, е на мнение, че „лихвите се определят от много и различни фактори, част от които не зависят от България. Голяма част от икономическите и политическите фактори са непълно неясни”. Заимов определя …