В обектива

В ковчега на Лех Качински намериха…

В ковчега на загиналия полски президент Лех Качински бяха открити тленните останки на други двама души, съобщи „Гардиън“. Ковчезите на 11 от жертвите на самолетната катастрофа от 2010 година също съдържат останки на други пасажери, посочват разследващите.

На 10 април 2010 година самолетът Ту-154М на полските военновъздушни сили се разби край град Смоленск. Всички 96 души на борда – сред които и полският президент и първата дама – загинаха.

През годините се тиражираха различни теории за причините на тежкия инцидент. Основната е, че самолетът е летял много ниско при захода към пистата и крилата му закачат върховете на дърветата. Има съмнения обаче, че бомба на борда може да е отговорна за трагедията.

Полската партия „Право и справедливост“, ръководена от Ярослав Качински, разпореди повторен анализ и разследване на причините за инцидента.

Нов анализ, резултатите от който бяха оповестени през месец април, сочи, че самолетът на бившия държавен глава се е разпаднал във въздуха. Следователите обявиха, че самолетът се е разпаднал много преди доближаването до пистата.

Доказателство за това са множество останки, намерени далеч от мястото, на което се разбива машината. Екипът следователи обаче няма ясен отговор какво е довело до разпадането на частите на самолета.