В обектива

Пуснаха нови снимки на атентатора от Манчестър

Британските сили за сигурност разпространиха нови снимки на атентатора, който се взриви в Манчестър след концерт на американската звезда Ариана Гранде.

Полицията идентифицира Салман Абеди като извършител на атентата, но продължава разнищването на атаката, при която бяха убити 22 души, а десетки други ранени.

Разследващите съобщиха, че атентаторът е напуснал Острова на 15 април и се е завърнал четири дни преди нападението, съобщи „Скай нюз“.

Уличните камери са заснели Салман Абеди, който върви по улиците със син куфар. Полицията призова всеки, който е забелязал мъжа между 18 и 22 май, да се свърже със службите.

От събраната до този момент информация става ясно, че Абеди е действал сам, но полицията не изключва да е получил помощ и да е част от по-широка терористична мрежа. Отговорност за нападението в Манчестър пое джихадистката групировка „Ислямска държава“.

Няколко дни след атентата британските служби разкриха, че Салман Абеди е планирал удара в продължение на една година. Това става ясно от извлечения на банковите сметки на мъжа, който се взриви във фоайето на голямата зала „Манчестър Арена“.

Преди една година Абеди е отворил банкова сметка, която доказва, че още тогава е планирал самоубийственото нападение. С картата е закупил различни материали, включително пирони и винтове, които използвал за направата на бомбата.