В обектива

Следващият премиер на Ирландия – гей и син на имигрант

Син на индийски имигрант и открит хомосексуалист ще бъде следващият министър-председател на Ирландия, коментира „Гардиън“. 38-годишният Лио Варадкар беше избран за лидер на дясноцентристката политическа партия „Фине Гейл“, което му отвори пътя към премиерското кресло.

Той ще се превърне и в най-младия министър-председател на страната. Назначението му ще бъде потвърдено по-късно през този месец, когато парламентът възобнови дейност.

Лио Варадкар е син на индийски имигрант, който се жени за ирландка. Политикът не крие сексуалната си ориентация. И докато изборът е необичаен за страна като Ирландия, то политическите анализатори посочват твърдата политическа реторика на Варадкар към дясното.

Младият политик ще замени на лидерското място в своята партия досегашния премиер Енда Кени. Кени ще остане на поста още две седмици, през които неговият приемник ще проведе разговори с партиите и независимите депутати, за да осигури подкрепа.

Лио Варадкар ще се превърне и в първия министър-председател от етническо малцинство на католическа Ирландия. Баща му е роден от Мумбай, а майка му е медицинска сестра. Израснал е с двете си по-големи сестри в Дъблин.