Бизнес и Политика

Българите от чужбина вкарали 1.7 млрд. лв. у нас

След приемането ни в ЕС преди десет години се откриха възможности за изпращане на нарастващи трансфери от работещите в чужбина българи към семействата им у нас.

Сред другите ползи от членството ни в ЕС са възможностите за свободно пътуване на милиони българи из европейските страни, както и за живот и работа в тях, посочи проф. Иван Ангелов от Института за икономически изследвания при БАН при представянето на годишния доклад за икономическото развитие в България, посветен на равносметката от първите десет години от членството ни в ЕС.

Той отбеляза, че след приемането ни в ЕС се откриха и възможности за учене на десетки хиляди български студенти в Европа, като много от тях са стипендианти на различни държави.

Полза от членството ни е и възможността за получаване на по-висока квалификация на българи, работещи в ЕС. Създаде се и по-голямо доверие към България, като политически и стопански партньор, обобщи икономистът.

През 2016 г. тези трансфери достигнаха 1 милиард и 700 милиона лева, каза проф. Иван Ангелов.

За изминалите десет години от членството ни в ЕС България обаче направи и някои „разходи“, понесе загуби, пропуснати бяха и различни възможности, коментира проф. Ангелов. По думите му „бяхме принудени да изключим преждевременно ядрени блокове в АЕЦ „Козлодуй“ и да правим в бъдеще големи разходи за заместващи мощности“.

При членството ни в ЕС „плащаме и солиден годишен членски в…