Бизнес и Политика

Невероятната печалба, която ще генерират безпилотните коли

Компанията Intel изчисли годишната печалба, която ще генерира пазарът на безпилотни автомобили през 2050 г. Тя ще е 7 трлн. USD. „Пътническа икономика” – това ще е новото понятие, което все по-често ще се използва при финансовите анализи. Очаква се също така този тип коли да запазят над 500 000 човешки живота в рамките на 10 години.

„Автомобилите на бъдещето” ще създадат цял един сектор в икономиката, чийто общи приходи към 2035 г. ще са 800 млрд. USD, а 15-години по-късно ще достигнат 7 трлн. USD. От 2035 г. до 2045 г. безпилотните коли ще запазят 585 000 живота.

„Умните автомобили” ще променят начина на живот на хората, като ще им спестят 250 млн. часа време, което жителите на големите градове губят в предвижване, управление на автомобилите си, търсене на място за паркиране и други. Системата на градския транспорт може кардинално да бъде променена или напълно изместена, прогнозират от Intel.

Фирмите, които сега не започнат подготовка за появата на „умен” транспорт, са заплашени от изчезване. Самият Intel планира да изхарчи в тази област 250 млн. USD за две години.