Изкуство и Общество

Кремъл: Ние не организираме кибератаки

Кремъл отхвърли като „фалшиви и необосновани“ твърденията в секретен доклад на американската Агенция за национална сигурност (АНС), че руски хакери са се опитали да проникнат в компютърните системи за президентските избори в САЩ през ноември, предаде „Ройтерс“.

В доклада не се посочва дали хакерската атака е имала някакъв ефект върху изборните резултати.

Тези твърдения нямат абсолютно нищо общо с реалността, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в Москва. Не сме чули аргументи, доказващи истинността на тази информация. Затова категорично отричаме самата възможност това да се е случило, подчерта той.

За секретния доклад на АНС съобщи вчера американската интернет медия „Интърсепт“. В него са казва, че руското военно разузнаване (ГРУ) е атакувало софтуера на една от частните компании, които съставяли избирателните списъци или поддържали изборните компютърни системи. Руските хакери освен това изпратили в навечерието на вота на 8 ноември имейли „капани“ на над 100 представители на местните изборни власти в САЩ с цел кражба на информация.

Американското министерство на правосъдието обяви снощи, че е арестувана жена, работеща за фирма подизпълнител на Пентагона, във връзка с изтичането на тази поверителна информация.

Повдигнати са й обвинения за изпращане на класифицирани материали на медийна организация. Според неназовани източници, цитирани от „Ройтерс“, медийна…