Изкуство и Общество

Ислямска държава губи Ракка (ВИДЕО)

Подкрепяни от САЩ бойци печелят терен в сирийския град Ракка ден след началото на финалната офанзива срещу бастиона на „Ислямска държава“ в Сирия, съобщиха техни командири, цитирани от „Ройтерс“.

Седем месеца след началото на мащабна операция, която им позволи да превземат обширни райони около Ракка, вчера Сирийските демократични сили (СДС) навлязоха в квартал Ал Машлаб в източната част на града.

Във военно комюнике за тази операцията, наречена „Яростта на Ефрат“, бе съобщено също за превземането на квартала и на крепостта Харкал, разположена на 2 км извън границите на Ракка, на хълм издигащ се над западните околности на града.

По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права в момента се водят боеве на три фронта около Ракка. „Има боеве на изток и на запад от града“, съобщи директорът на Центъра Рами Абдел Рахман.

По данни на центъра през нощта ръководената от САЩ международна коалиция за борба с ИД е нанесла въздушни удари срещу града. От 2014 г. град Ракка е под контрола на джихадистката групировка и е свидетел на зверствата на джихадистите, особено екзекуции и трафик на жени.

По данни на ООН в града живеят около 160 000 души, в сравнение с 300 000 преди началото на войната в Сирия през 2011 година. Хиляди избягаха през последните месеци в други райони на провинцията или получиха подслон в набързо създадени лагери в териториите, превзети от СДС.</…