Бизнес и Политика

„Евроинс“ вля здравноосигурителната си компания в ЕИГ РЕ

Една от водещите застрахователни групи в Югоизточна Европа – „Евроинс Иншурънс Груп“ АД (ЕИГ), ще повиши допълнително капитала и платежоспособността си, след като Комисията за финансов надзор одобри вливането на дъщерната на групата – „Евроинс-Здравно Осигуряване“ ЕАД, в друго нейно подразделение – „ЗД ЕИГ Ре“ ЕАД (предишно наименование „ХДИ Застраховане“).

Регулаторът одобри преобразуването на свое заседание на 07.06.2017 г. Съгласно решението имуществото на „Евроинс-Здравно Осигуряване“ ЕАД ще премине в „ЗД ЕИГ Ре“ ЕАД като последното ще стане правоприемник на всички застрахователни договори, сключени от първото.

Вливането на „Евроинс-Здравно Осигуряване“ ЕАД в „ЗД ЕИГ Ре“ ЕАД цели оптимизиране на застрахователния бизнес на „Евроинс Иншурънс Груп“ в България, в посока повишаване на капитала и платежоспособността на холдинга. С него капиталът на „ЗД ЕИГ Ре“ ЕАД ще се увеличи с 5 млн. лв. до 16.3 млн. лв., с което в дружеството ще бъде създаден солиден буфер, надхвърлящ значително капиталовото изискване за платежоспособност (КИП) и минималното капиталово изискване (МКИ) – двата ключови показателя за стабилност в застрахователния сектор.

След вливането ЕИГ ще развива дейност в България чрез три дружества – „ЗД Евроинс“ АД, „Евроинс Живот“ ЕАД и „ЗД ЕИГ Ре“ ЕАД, които ще предлагат пълния спектъ…