Изкуство и Общество

Коми: Безспорно Русия се намеси в изборите в САЩ

„Русия несъмнено се намеси в последните избори за президент на САЩ.“’ Това заяви бившият директор на ФБР Джеймс Коми, който даде показания пред комисията за изслушване на Конгреса, цитиран от „Ню Йорк Таймс“.

Коми беше освободен от поста на директор на ФБР преди два месеца. Това стана след решение на президента Доналд Тръмп.

Преди това Коми беше започнал разследване за предполагаема руска намеса в изборите в САЩ. След уволнението си той беше призован да даде показания пред комисията на Конгерса.

„Искам да съм ясен. Не става въпрос за лов на вещици или фалшиви новини. Аз се опитах да защитя нашата страна от една опасност. Тя едва ли ще отмине скоро.

Администрацията на президента излъга, като заяви, че служителите на ФБР са загубили доверие в мен. Аз познавам хората си.

През 2015 г. имаше опит за мащабна атака срещу правителствени и неправителствени организации. В последствие ние разбрахме, че целената информация е била извлечена. С президента Тръмп имах само един разговор за воденото от нас разследване. Той беше чисто технически.

Русия се намеси в изборите през 2016 г. Направи го с цел и добра техника. Не мога да кажа какво е било отношението на президента Тръмп към тази ситуация. Не знам какви други разговори е водил. Намесата беше с цел посегателство към нашата страна.“, заяви Коми.

Взето е било решение да не се казва, че срещу Тръмп няма разследване що се касае д…