Бизнес и Политика

Игра на (не) сигурно. Инвеститор заложи $500 хил. на цената на петрола

Макар, че петролът продължава да върви надолу и достигна цена от $45 за барел, инвеститорите все още вярват, че черното злато ще успее да си стъпи на краката. Нещо повече – ще достигне цена от $80 за барел. Някой е толкова сигурен в това твърдение, че е заложил $500 хил. на него.

Авантюристът залага, че до края на годината петролът ще прехвърли $80 за барел. Инвеститорът е неизвестен и е купил опции за 10 млн. барела Brent на цена от $80. Макар и тази стъпка да ни се струва изключително смела, за нея си има обяснение.

Никой инвеститор не влага средства, ако преди това не е направил анализ на предстоящата ситуация. В случая инвеститорът е взел в предвид нарастващото напрежение между Саудитска Арабия и Катар, спирането на дейността на най-голямото нефтено находище в Либия, произвеждащо 270 хил. барела на денонощие, както и терористичните атаки в Иран.

Всъщност неизвестният инвеститор не е единственият, който прави прогноза за покачването на цената на петрола. Много от анализаторите и експертите в тази сфера смятат, че до края на годината черното злато ще стъпи стабилно на позиции над $70 за барел.

В момента цената е $45.60 за барел за фючърсите на сорта Брент. Причина за това е повишаването на запасите на САЩ с 3,3 млн. барела, макар че се очакваше спад.