Изкуство и Общество

Овързана корда – писмеността на инките

Империята на инките – великата сила в Андите във времената преди пристигането на Колумб. Техните ферми, изрязани в планините и високите им окачени конструкции на мостове и пътища доказват, че инките са имали изключителна инженерна култура. От векове обаче учените се опитват да установят дали инките са имали и писменост. Ново изследване, споделено от сайта Мегавселена, предполага, че доказателствата за наличие на писмен език са били пред очите ни през цялото време.

Разкриване на древната мистерия

„Парадоксът на инките“ – досега никой не разбираше как е възможно да са осъществени толкова сложни строежи, мрежи от пътища, обхващащи почти целия континент, без предимствата на писменото слово. Това не са били просто селца, разположени тук и там. Инките са били най-голямата цивилизация на Америка от преди Колумб. Твърде възможно е около 16 век да са били най-голямата цивилизация на света. Нещо повече, инките са имали солидна комуникационна мрежа и са успявали да останат обединени, въпреки че са се простирали на разстояние от порядъка на 5 000 км и сред скалисти планини.

Изглеждаше просто невероятно толкова развито и добре оформено общество да не е успяло да развие някаква форма на писменост, но единствената улика, открита в Андите бяха завързани на възел струни, наречени „кипу“. Изглеждаше, че те изразяват само числови стойности и се смяташе,…