Изкуство и Общество

Защо Меркел е толкова успешна?

Все по-често коментаторите я наричат „лидер на целия свободен свят“, а германците ѝ гласуват най-високо доверие от бежанската криза насам. Защо? Каква е тайната на успеха на Меркел? Кай-Александър Шолц знае отговора:

Най-доброто средство срещу популизма и опростяването на политиката е да запазиш здрав разум и да не се поддаваш на почти неуправляеми чувства. Прагматизмът предпазва от идеологиите, а общественото благоприличие и скромност – от опасни превземки. Именно това са отличителните черти на канцлерката Ангела Меркел.

Тереза Мей болезнено усети какво се случва, когато политикът иска твърде много и не успее да прецени правилно политическата атмосфера. За разлика от нея, и след двете изненадващи победи на ХДС на местно ниво Ангела Меркел отново предупреждава, че изборите за Бундестаг не са спечелени. Нейният девиз гласи: остани здраво стъпил на земята!

Всъщност Меркел има всички поводи да ликува: нейният съперник Мартин Шулц се препъна в собственото си високомерие и изненадващият подем на социалдемократите от началото на годината се стопи. Десните популисти от „Алтернатива за Германия“ отново се завърнаха на обичайното си ниво. Но все пак, както би казала и Меркел, до изборите има още три месеца.

На власт от 12 години

Който обаче си мисли, че Меркел не преследва амбициозни цели, дълбоко греши. Тя не се изявява ярко и често говори с недомлъвки. Забележката ѝ, че Европа най-сетне трябва да поеме съдбата …