Изкуство и Общество

Протести, сблъсъци и задържани в Русия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Въоръжени с палки полицаи от звеното за борба с безредици разпръснаха антиправителствена демонстрация в Москва и арестуваха над 100 протестиращи, а преди това полицията задържа руския опозиционен лидер Алексей Навални пред дома му, предаде „Ройтерс“.

Хиляди протестиращи, включително голям брой млади хора, изпълниха центъра на Москва по призива на Навални и скандираха „Русия без Путин“ и „Русия ще е свободна“.

Навални, който иска да се кандидатира на президентските избори догодина, призова за масови протести в Москва и други руски градове срещу, по думите му, корумпираното управление на Русия.
Кремъл многократно е отхвърлял тези твърдения и обвинява Навални в безотговорен опит да подстрекава размирици.

„Корупцията краде бъдещето ни“, гласеше надписът на една табела до картинка на жълта патица, намек за къщата за патици, която според Навални Медведев притежава в свое голямо имение. Медведев определя това твърдение като „безсмислица“.

Свидетели на „Ройтерс“ са видели как полицията арестува над 100 души в центъра на Москва. Десетки протестиращи са били задържани и в Санкт Петербург, съобщи свидетел на „Ройтерс“.

Руските държавни медии не обърнаха внимание на протестите, отбелязва агенцията.

Властите в Москва заявиха, че днешният протест е незаконен. Те първоначално разрешиха той да се про…