Изкуство и Общество

Пуерто Рико избра да стане щат на САЩ

Пуерториканците избраха страната им да стане 51-ият щат на Съединените американски щати, сочат резултатите от провелия се референдум на острова, съобщи „Си Ен Би Си“.

Огромна част от участвалите в народното допитване са избрали Пуерто Рико да се присъедини към Щатите като пълноправен щат. Референдумът обаче няма задължителен характер.

Избирателната активност в страната бе ниска след призива на опозицията референдумът да бъде бойкотиран. Едва 23% от имащите право на глас отидоха до урните.

Резултатът от референдума няма юридическа стойност. Единствено американският Конгрес може да промени статута на Пуерто Рико в пълноправен щат.

Пуерториканците имат право на американско гражданство според закон от 1917 година. Въпреки това техните права – спрямо родените на американска земя – са ограничени, посочва изданието. Хиляди пуерториканци служат в американските въоръжени сили, но нямат право на глас при избирането на главнокомандващ на армията.

„Ню Йорк Таймс“ посочва, че 97% от гласувалите на референдума са поискали Пуерто Рико да стане щат на САЩ. Опозицията пък иска независимост.

Допитването е направено седмици, след като в страната бе обявена форма на банкрут заради дълг от $74 милиарда. Пенсионните задължения пък възлизат на $49 милиарда. В Пуерто Рико бяха затворени училища, като се стигна и до съкращения в държавния сектор.