България Север, Общество

Какво се случва с болничната помощ и какви са перспективите?

снимка: Областна администрация – Габрово

Какво се случва с болничната помощ и какви са перспективите за нейното развитие? По този въпрос дискутираха днес представители от сектор здравеопазване на среща, инициирана от Областния управител Невена Петкова.

Пред губернатора на Габрово емоционално изразиха своите тревоги и виждания директори и управители на лечебни заведения от областта – д-р Нели Севчева, МБАЛ „Д-р Тота Венкова“; д-р Антония Колева, Специализираната болница за активно лечение по белодробни болести; д-р Светла Брънекова, МБАЛ „Теодосий Витанов“ в гр.Трявна; д-р Георги Илиев, Детската специализирана белодробна болница „Царица Йоанна“ в гр. Трявна; д-р Цеков, МБАЛ „Стойчо Христов“ гр. Севлиево и директорите на РЗОК и РЗИ – Захари Дошков и д-р Николай Пенчоков.

Участниците в срещата обсъдиха тревожното състояние на здравеопазването и обусловеността му от неустойностеността на клиничните пътеки, които трябва да се актуализират, регулацията през медицинските стандарти и неизплатената от НЗОК надлимитна дейност.

Изказани бяха остри критики относно липсата на идеи и подход за решаване проблемите в здравеопазването. Проблеми, които за всички болнични заведения са сходни и те се обединяват около липсата на кадри и бюджет.

„Финансирането ни кара да се самоизяждаме едни – други и всъщност забравяме, че единствено в центъра трябва да стои човекът!“, коментира д-р Цеков, който счита, че не е нужно противопоставяне на общински, областни и университетска болници, а просто промяна на правилата, както и актуализация на клиничните пътеки.

снимка: Областна администрация – Габрово

Те са в основата на проблема и деформират мисленето на лекарите, счита и директорът на областната болница д-р Савчева, която бе категорична, че съсредоточавайки се върху оцеляването на болниците и най – належалите проблеми – медицински кадри и пари, се изпуска основното – качество на здравеопазването.

Областният управител изрази уважението си към участниците в срещата за всичко, което правят, за да имат жителите на областта ни и не само те достъп до качествени медицински услуги. Невена Петкова сподели, че като дете на родители от тази сфера темата здравеопазване е много близка до нея и увери събеседниците си, че ще направи всичко възможно, за да съдейства идеите и предложенията, които имат да стигнат до съответните институции. Защото състоянието на общинските и областните болници е не само здравен, но и социален въпрос.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730