Бизнес и Политика

Росатом с интерес към Армения

Ключово направление на сътрудничеството между Русия и Армения в атомната област е Проектът за удължаване на срока на експлоатация на действащия Втори енергоблок на Арменската АЕЦ, която изработва близо 40% от цялата произвеждана електроенергия в страната. За реализирането на проекта на 20 декември 2014 г. бе подписано Междуправителствено споразумение, а на 5 февруари 2015 г. – Споразумение за предоставяне на кредит за финансиране на дейностите по проекта.

Генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Алексей Лихачев бе на работно посещение в Армения. По време на визитата той се срещна с арменския премиер Карен Карапетян, с когото обсъдиха широк кръг въпроси относно сътрудничеството на двете страни в областта на ядрената енергетика. Преди това Лихачов посети площадката на Арменската АЕЦ в град Мецамор.

През декември 2016 г. приключи първият етап от проекта. „Росатом“ проведе комплексна проверка на Втори енергоблок, разработи и предаде на арменския клиент Програма за подготовка на енергоблока за допълнителен срок на експлоатация, включително и график на дейностите. Днес в централата се провежда планов ремонт. За 2018 г. – 2019 г. е планиран голям обем строителни дейности, включително модернизация на охладителните кули, турбоагрегата, системите за управление и безопасност, както и на други елементи на АЕЦ.

На срещата с премиера на Армения Алексей Лихачов отбеляза, че Русия има богат практически …