Изкуство и Общество

Въпроси и обвинения около пожара в Лондон (ВИДЕО+СНИМКИ)

Продължава издирването на жертви от пожара, който опустоши вчера многоетажен блок със социални жилища в Лондон. Загинали са 12 души, но е възможно броят им да нарасне, предаде „Ройтерс“.
Опасения за това изрази във фейсбук и кметът на Лондон Садик Хан.

Пожарникарите са спасили 65 души от горящата сграда, отбелязва „Ройтерс“. Блокът е построен през 1974 г. и има 120 апартамента. Смята се, че в него са живеели около 600 души.

Жителите обвиниха за пожара тежките според тях пропуски на фирмата, която поддържа сградата. За причините се води разследване, което да установи евентуални отговорности.

Сред приетите в болница 78 души 18 са в критично състояние, а много хора са в неизвестност, което поражда опасения, че броят на загиналите ще се увеличи.

Води се сложна издирвателна операция, която ще трае няколко дни, каза представител на лондонската полиция, който обаче не очаква да бъдат намерени други оцелели.

Причината за пожара остава неизвестна, но жителите на блока са гневни заради множеството пропуски в поддръжката му.

Кметът на Лондон призова „да се дадат отговори“, а лидерът на опозиционните лейбъристи Джереми Корбин заяви, че част от отговорността се носи от мерките на правителството за бюджетни икономии.

Ако лишавате местните власти от нужния им финансов ресурс, това е цената, която се плаща, каза той.

Собственикът на блока &q…