Бизнес и Политика

България – страна на иновации. Заемаме 36-а позиция в престижна класация

България е малка страна, но ражда големи умове. Страната ни успява да се придвижи с две места напред до 36-та позиция в света по иновации в класацията Global Innovation Index. Класацията е подготвена от Cornell University, агенцията за авторско право към ООН и Европейския институт по бизнес администрация.

Минлата година България заемаше 38-а позиция в престижната класация, в която влизат 127 страни. Преди 2 години страната ни заемаше 39-а позиция, тоест се е изкачила с 3 позиции за съвсем кратък период от време.

С 42,8 пункта страната ни е причислена към държавите с високи средни приходи. Повече иновации раждат умовете в Словакия, Естония, Чехия, но пък ние сме много по-напред от Полша, Литва, Унгария, Хърватия и Румъния.

Според по-подробната разбивка, в категория “Креативност“ България заема 29-а позиция. На 48-о място заставаме в категория „Отношение към инфраструктурата“. В категория „Човешки капитал“, обаче, заемаме 56-а позиция. Конкретно в тази категория съшо отбелязваме голям напредък като се изкачваме с цели 9 позиции, спрямо миналата година.
 

За да се оцени иновацията в една страна се вземат предвид 80 различни фактора, като човешки фактор, творческа дейност, вътрешен пазар, инфраструктура, развитие на бизнес, нови технологии и др.

Тази година Индия показва огромен растеж, превръщайки се в център на иновации в Азия. Лидери в иновациите са швейцарците, които заемат първата позиция. Веднага след Швейцария се нарежда Швеция, а челната тройка попълва Холадния. САЩ остава на четвърта позиция, а за първа година Великобритания изпада от челните 3 места и застава на 5-а позиция.
Того, Гвинея и Йемен заемат последните три места в класацията.