Бизнес и Политика

Ерменков към Петкова: Енергетиката не е фаст фууд

Днес сме изправени пред огромното предизвикателство – да гарантираме не само електроенергийната сигурност на България, а сигурността на енергийните доставки.

Това заяви народният представител от „БСП за България“ Таско Ерменков в парламентарен контрол към министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Народният представител обясни, че въпросът му е провокиран от последните решения на Европейската комисия по повод рязкото ограничаване на парникови газове, емитирани от енергетиката.

„Тези ограничения на практика означават закриване на ТЕЦ-овете в България и удар по над 10 000 работещи в този сектор“, уточни той.

През последните години у нас въглищата имат най-голям дял в енергийното потребление, което през 2015 г. достига до 35, 5 на сто, каза Ерменков.

Таско Ерменков е категоричен, че ако не бъдат предприети правилните действия, следващите поколения няма да простят това.

„Защото енергетиката, както много пъти съм казвал, не е ресторант за бързо хранене, където влизаш импулсивно, поръчваш си нещо и бързо го получаваш“, коментира депутатът от левицата.

По неговите думи енергетиката е силно инерционна система и решенията и действията, които се предприемат днес имат своите резултати и последствия след десетилетия. Според него националният интерес не трябва да се загърбва, защото утре България няма да има базови мощности.

„България ще се превърне в газовия апан…