Изкуство и Общество

Докладваха на Путин за Ал Багдади

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу информира президента Владимир Путин и участниците в оперативно съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия за ликвидирането в Сирия на редица членове на ръководството на „Ислямска държава“. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

При въздушните удари на руски бойни самолети в района на Ракка са убити над 100 бойци на ИД, включително членове на ръководството й. Възможно е сред тях да е бил лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади, съобщи Песков.

Засега няма независимо потвърждение за смъртта на Ал Багдади. Администрацията на САЩ не е в състояние да потвърди съобщението на руското министерство на отбраната за възможната смърт на Абу Бакр ал Багдади във въздушен удар близо до Ракка през май, съобщи представител на Белия дом, цитиран от „Ройтерс“.

„Нямаме информация, която да потвърди тези съобщения“, заяви говорителят на Пентагона Джеф Дейвис.

Водената от САЩ коалиция за борба с ИД заяви, че не може да потвърди смъртта на лидера на групировката, а редица иракски официални лица реагираха скептично на руското съобщение, отбелязва „Ройтерс“.

Руското външно министерство заяви, че информацията за смъртта на Ал Багдади в руски въздушен удар в края на май „продължава да се проверява по различни канали“, предаде АП.

На въпрос за това твърдение руският външен минис…