Изкуство и Общество

Почина архитектът на германското обединение

На 87-годишна възраст почина бившият канцлер на Германия Хелмут Кол, съобщи немското издание „Билд“. Германският политик бе архитектът на обединението на страната през 1990 година. Той е починал в дома си в град Лудвигсхафен.

Хелмут Кол бе канцлер на Западна Германия в периода от 1982 до 1998 година, което го направи най-дълго служилият канцлер на страната от времето на Бисмарк.

Заедно с френския му съюзник в лицето на Франсоа Митеран Хелмут Кол бе отговорен и за въвеждането на еврото. През 1998 г. Кол е обявен от европейските президенти за „Почетен гражданин на Европа“ за приноса му към обединяването и сътрудничеството между европейските държави. Той е първият човек след Жан Моне, получил това отличие.

Хелмут Кол е роден в семейството на Ханс Кол, който е държавен служител. Хелмут Кол е третото дете в силно религиозно католическо семейство. По-големият му брат загива по време на Втората световна война.

През 1950 г. Кол се установява във Франкфурт, където следва право. През 1951 г. се прехвърля в университета в Хайделберг, където продължава обучението си по история и политически науки.

По негово време Германия се обединява политически, а по-късно Германия под ръководството на канцлера подписва Маастрихтския договор.

„Ройтерс“ припомня, че малко след оттеглянето си от политическия живот Хелмут Кол бе замесен в скандал с финансирането на Християндемократическия съюз. Той отказа да…