Изкуство и Общество

НАСА наблюдава фабрика за звезди

Телескоп на НАСА даде възможност на астрономите да наблюдават феномена на звездообразуващ газ, съобщи SCI News.

Изображенията са заснети от телескопа WISE. Той се намира в Западна Вирджиния. Наблюдаваният феномен е известен още като „фабрика за звезди“. Той се развива на разстояние от 50 светлинни години от Земята.

Наблюденията са били насочени към мъглявината Орион. Изследването на мъглявината Орион е в рамките на усилията да се анализират големи формиращи звезди райони в северната половина на пояса Гулд – пръстен от млади ярки звезди в Млечния път. Като изследват температурите и газовата динамика в мъглявини в пояса Гулд, учените се надяват да опознаят по-добре процеса на звездообразуване.

„Все още не знаем колко големи газови облаци са нужна и как те трябва да се разпръснат, за да образуват звезда. Амонякът обаче е прекрасен елемент за разкриване на устройството на звездообразуващия газ. Създадохме карти с амоняк, чрез които следим движението и температурата на най-плътния газ. Така разбираме колко стабилни са нишките газ и дали ще колабират, оформяйки нови звезди“, заяви професор Рейчъл Фрийзън от Торонто.