Изкуство и Общество

Хелмут Кол – велик европейски идеолог

На 16 юни 2017 г. на 87-годишна възраст в дома си в Лудвигсхафен умря бившият канцлер на ФРГ Хелмут Кол. Той ще остане в световната история като човекът, изиграл ключова роля за обединението на Германия. Как реагира света на тъжната вест?

„Изключителен германец”

„Той беше велик държавник, велик германски политик, но преди всичко – велик европеец, който направи много не само за обединението на Германия, но и за Европа. Това е неговото завещание. Такъв ще остане в нашата памет” бяха първите думи на германският външен министър Зигмунд Габриел.

„Велик архитект”

„Със смъртта на Хелмут Кол, загубихме човек, който в продължение на десетилетия формира европейската политика и генерира идеите й. Той беше велик европеец и архитект на обединяването на Германия и на Европа. Той в голяма степен поддържа влизането на Австрия в Европейския Съюз (ЕС)” написа в своя профил в социалната мрежа Twitter Себастиян Курц, председател на ОССЕ.

„Истински приятел на цяла Европа”

„Без Хемлут Кол нямаше да има евро и ЕС никога не би има днешните граници. Новината за смъртта на бившия канцлер и мой близък приятел е тежък удар за мен. Той ще ни лисва. Кол беше истински приятел на цяла Европа” бяха първите думи на председателя на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер, който в знак на почит нареди флаговете на институциите на ЕС да бъдат свалени наполовина. „Кол вля живот в европейския дом. Той построи мостове от Изток и от Запад и никога не п…