Изкуство и Общество

Огнен ад в Португалия (ВИДЕО)

Най-малко 25 души са загинали в горски пожар в Португалия. Ранените са 20 души, от които шестима са разрушени. Огнената стихия бушува в района на град Лейрия, съобщи АП. Агенцията се позовава на премиер Антониу Коща.

Изправени сме пред ужасна трагедия. За момента е потвърдена смъртта на 25 души, но е възможно техния брой да се увеличи, предупреди Антониу Коща. Той посети централата на Гражданска отбрана край Лисабон, за да се запознае как властите се борят с огнената стихия.

Държавният секретар по вътрешните работи Хорхе Гомес каза, че 22 души са изгорели в колите си, които са били хванати в огнен капан на пътя между Фигейро дос Винос и Кастанейра де Пера, уточнява в. „Гардиън“.

Пламъците заплашват няколко селища в района. Не е ясно как е започнал пожарът, избухнал в събота следобед, отбелязва ДПА.

Пожарът е избухнал близо до Педрогау Гранди, на около 200 км от столицата Лисабон, около 15 ч. местно време.

Близо 500 пожарникари и 160 пожарни коли са мобилизирани и водят борба с пожара през нощта.

Високите температури от 40 градуса спомагат за разпростирането на огъня. Португалия беше обхваната от силна гореща вълна в събота. През изминалата нощ около 60 горски пожара избухнаха в страната, а 1700 пожарникари се борят да ги потушат.