Изкуство и Общество

Имам спасил лондонския нападател от линч

Лондонският нападател, който с ван се вряза в група мюсюлмани близо до джамия, е бил спасен от линч от имама на джамията, съобщи „Скай нюз“.

Изданието се позовава на представител на мюсюлманската общност в Лондон, който осъди атаката, определяйки я като „терористична“.

Най-малко един човек беше убит, а няколко други ранени при нападението в северната част на британската столица. 48-годишен мъж е арестуван от властите.

Малко след като се е врязал в пешеходците със своя ван, мъжът се е опитал да избяга, но е стигнал до задънена улица. Група мюсюлмани са щели да го линчуват, но имамът на джамията го е спасил.

След пристигането на силите за сигурност мъжът е бил арестуван. Смята се, че той умишлено е извършил атаката, а мотивите са от ислямофобия. По случая се води разследване.

Тежковъоръжени полицаи бяха изпратени до джамията, близо до която беше извършена атаката. Мерките за сигурност са повишени. От мюсюлманската общност в Лондон призоваха за спокойствие.

Лондонската полиция ще засили присъствието си до джамиите в града. Силите за сигурност разкриха, че към момента няма друг заподозрян, но разследването не е приключило.

Свидетел разкри, че имамът е извикал на мюсюлманите „спрете да го удряте“ и ги е призовал просто да го държат на земята, докато не пристигнат полицаите.