Изкуство и Общество

САЩ свалиха сирийски боен самолет

Водената от Съединените американски щати коалиция свали сирийски боен самолет в северната сирийска провинция Ракка, съобщи Би Би Си.

Сирийските въоръжени сили обявиха, че техният боен самолет е попаднал под обстрел по време на мисия срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“.

Режимът на Башар Асад обяви, че инцидентът ще има „опасно отражение“ за усилията за борба с тероризма в страната. Вашингтон, от своя страна, обяви, че действията са били при самозащита.

Американците посочиха в изявление, че сирийският самолет е извършил въздушни удари близо до зони, в които са действали подкрепените от коалицията сили. За първи път от началото на конфликта САЩ свалят сирийски самолет.

Сирийската армия обяви, че „яростната атака е опит да се подкопаят усилията на единствената ефективна сила в борбата срещу тероризма“, съобщи „Ройтерс“.

Сирийският режим посочва още, че ударът е бил извършен в момент, в който сирийската армия и нейните съюзници са постигнали значителен напредък в борбата срещу групировката „Ислямска държава“.

В изявление на американските въоръжени сили се казва, че американски многоцелеви изтребител F/A 18E „Супер Хорнет“ е свалил сирийски самолет, бомбардиращ позиции на коалицията близо до Ракка.