Изкуство и Общество

Израел: Иранските удари по Ислямска държава са шумен провал

Началникът на генщаба на израелските въоръжени сили Гади Айзенкот изрази съмнения в ефективността на иранския въздушен удар по позиции и обекти на „Ислямска държава“ в Сирия, предаде ТАСС.

По думите на генерала, цитиран от вестник „Джерузалем поуст“, „ракетният удар на иранците е демонстрирал нещо, но това не е било пряко попадение, както се твърди“.

Ефективността се оказва далеч по-малка, отколкото бе съобщено в медиите, каза той. Според Айзенкот Иран се опитва „да се сдобие с по-точни ракети“, което е част от неговия „стремеж към хегемония в Близкия изток“.

По-рано Техеран съобщи, че през нощта срещу 19 юли е извършен ракетен обстрел срещу позиции и обекти на ИД в сирийския град Дейр аз Зур. Според съобщението от бази на елитния „Корпус на гвардейците на ислямската революция“ в иранските провинции Керманшах и Кюрдистан са били изстреляни шест балистични ракети „земя-земя“, които са поразили „с висока точност места на съсредоточаване на терористи, техни командни пунктове и тилови пунктове“.

Израелски медии твърдят, че само две от иранските ракети са поразили целите си. Вестник „Аарец“ окачествява иранската операция като „шумен провал“.