Изкуство и Общество

Македонски политици скочиха на България

Македонската партия Гражданска опция за Македония (ГРОМ) заяви в разпространено днес писмено изявление, че с приемането на „обща история“ и общо честване на празниците с България премиерът Зоран Заев е потвърдил тезата „един народ – две държави“ и е отворил „кутията на Пандора“, предаде агенция МИА.

„ГРОМ вече две години предупреждава, че в Македония ще се инсталира марионетно правителство, чиято задача е да отхвърли македонските национални интереси и да „свърши работа“ на съседите. Вчера Заев отиде в София да продава македонските национални интереси и с едно движение умножи по нула усилията на всички предишни премиери и като „най-умен“ прие всичко, което българите поискаха“, се казва в съобщението.

ГРОМ добавя, че след всичко това е нормално българите да хвалят Заев, защото търсят такъв като него от 1944 г.

По-нататък в текста е изтъкнато, че двете страни могат да говорят за национално помирение, както направиха Франция и Германия, но не и за обща история. Илинден според партията може да се празнува заедно като църковен празник, но не и като годишнина от Илинденското въстание.

„Питаме още от коя история ще учат учениците и кой ще им пише учебниците – дали българските историци, а нашите ще ги обявим за фалшификатори“, подчертава в съобщението си ГРОМ.

Партия ГРОМ, създадена през 2013 г., участва в предсрочните избори през декември в рамките на коалицията,…