Изкуство и Общество

Нарекоха Заев предател след визитата в България

Македонски медии обвиниха македонския премиер Зоран Заев, че предава страната си. Министър-председателят на западната ни съседка попадна под огъня на медиите след посещението си в България.

Македонският премиер се срещна с българския президент Румен Радев и премиера Бойко Борисов, заявявайки, че България е най-големият приятел на Македония.

В Македония обаче видяха предателство заради договор за добросъседство, който ще бъде подписан на Илинден. Македонското издание „Вечер“ пише, че България – подобно на Гърция – също има собствени изисквания.

Гърция обяви, че македонците могат да бъдат приети в НАТО, само и единствено ако сменят името си. Какво иска обаче България? „Вечер“ пише, че договорът ще е вреден за страната, защото България има няколко условия.

Ако Македония подпише този договор, ще трябва да се съгласи, че с България има обща история, което ще застраши македонската идентичност, посочва изданието. България иска двете страни да празнуват заедно исторически дати.

Освен това има изискване в учебниците и научните книги да бъдат премахнати редовете, в които се казва, че България е била на страната на нацистите през Втората световна война.

Според македонското издание България ще помогне на съседката си в опитите да се присъедини към НАТО и Европейския съюз, но също като Гърция има собствени изисквания.

По време на срещата с македонския премиер президентът на Българи…