Изкуство и Общество

Руски и турски войници тръгват заедно към Идлиб

Турция и Русия могат съвместно да разгърнат сили в северозападната част на Идлиб, Сирия, която към момента е под контрола на опозиционните групировки.

Това заяви говорителят на турското президентство Ибрахим Калън, цитиран от „Дейли Сабах“. Двете страни, заедно с Иран, работят върху механизъм за т.нар. зони за деескалация в Сирия.

От Анкара посочиха, че Русия и Иран също така ще дислоцират войски към Дамаск, докато Йордания и Съединените американски щати ще изпратят войници към Дараа, намиращ се в южната част на страната.

Говорителят на турското президентство отбеляза, че целта на механизма е да се структурира мира в страната. Ще бъде извършен подробен анализ, за да се определи коя страна към коя специфична зона да изпрати свои части.

В същото време стана ясно, че руснаците са предложили киргизи и казахи също да изпратят свои сили. По думите на Ибрахим Калън Турция и Русия ще изпратят сили за наблюдение. Те ще бъдат разположени в зоните за деескалация между правителствените сили на Башар Асад и опозиционните бойци.

Войната в Сирия навлезе в седмата си година. От началото на конфликта милиони сирийци бяха убити или ранени, а огромна част от населението на страната напусна домовете си.