Изкуство и Общество

Враг на Путин: Да се смени не президентът, а системата в Русия

В интервю за „Дойче веле“ Михаил Ходорковски разказа как би изглеждала Русия след Владимир Путин и колко е опасна появата на нов диктатор в Кремъл, пише „Независимая газета“.

„Днешната ни система е авторитарна. Който и да смени Путин, тази авторитарна система може да се запази или да се възпроизведе. Искаме Русия да стане демократична държава, а за целта имаме нужда от президентско-парламентарна, а още по-добре просто парламентарна форма на управление“, заяви бившият петролен магнат – критик на Кремъл, живеещ в изгнание.

Според него движението му „Отворена Русия“ си поставя за цел страната, вместо да смени един Путин с друг, да смени системата с такава, при която господства правото. По думите на Ходорковски това може да стане или чрез протести, или ако Путин сам се оттегли в средата на следващия си президентски мандат.

„Путин е доста прагматичен човек, той схваща, че не бива да предаде на приемника си такава власт, с каквато той разполага сега. Много се надявам той да използва възможностите си, за да проведе политическа реформа през близките шест години и в средата на този срок, когато прецени, че ще му е удобно, да си тръгне“, казва опозиционерът.

Според него не бива да се подценяват и протестите в Русия, които ще повлияят на съзнанието на милиони. Той не споменава Алексей Навални, организирал през последните месеци масови акции в Русия. Но е ясно, че думите му са пряка пр…