Изкуство и Общество

Северна Корея: Не сме убили американеца, жертвата сме ние

Северна Корея се обяви за най-голямата жертва в случая със смъртта на американски студент, който прекара повече от година в севернокорейски затвор и почина дни след като беше върнат в САЩ в кома, предаде АП.

Севернокорейската информационна агенция КЦТА отрече севернокорейските власти да са се отнасяли жестоко или да са подлагали на изтезания Ото Уормбиър, и обвини САЩ и Южна Корея в клеветническа кампания, която обиждала „хуманното“ й отношение към него.

Американските лекари, които изследваха 22-годишния Уормбиър след освобождаването му от Северна Корея, казаха, че той има тежки неврологични поражения с неизвестен произход. На роднините на студента било казано, че Ото е изпаднал в кома малко след като през март миналата година бил осъден на 15 години тежък принудителен труд в Северна Корея.

Уормбиър бил обвинен в кражба на пропаганден плакат. Според КЦТА Северна Корея се е отнесла съм него съгласно законите си и международните стандарти.

Във вторник южнокорейският президент Мун Дже-ин заяви, че смята „безразсъдния“ режим в Пхенян отговорен за смъртта на Уормбиър, а американският президент Доналд Тръмп осъди случилото се като „абсолютен скандал“.

В комюнике говорител на севернокорейското външно министерство заяви, че Уормбиър, „изпратен от американска организация да подклажда заговори“, бил „престъпник, осъден на поправителен труд“.

Макар да нямахме никак…