Изкуство и Общество

Взривове разтърсиха Мосул

Атентатори самоубийци атакуваха зона източно от Мосул, която наскоро попадна отново под контрола на иракските правителствени сили, съобщиха световните агенции.

Дълго време районът бе под контрола на джихадистите, но те бяха изтласкани от въоръжените сили на Ирак и техните съюзници. При атаката са били убити най-малко трима души, има и ранени.

Атентаторите са се взривили в пазар, от който вярващите мюсюлмани са купували различни стоки, за да отбележат края на свещения за мюсюлманите месец рамазан.

Единият от атентаторите се е взривил, когато е бил забелязан от полицейски служител. Униформеният е загинал на място. Другият терорист е детонирал бомбите сред цивилни, убивайки най-малко двама и ранявайки девет.

Трети атентатор е бил застрелян от полицейски служител, преди да успее да се взриви. Това не е първата, но е една от най-кървавите атаки в източната част на Мосул за последните няколко месеца, след като иракската армия установи контрол.

Междувременно френските медии съобщиха, че френска журналистка е починала от раните си. Вероник Робер пострада при атака в Мосул по-рано през седмицата и бе настанена за лечение.

След като бе оперирана в Багдад, в нощта на четвъртък срещу петък журналистката бе прехвърлена във военна болница край Париж. Двамата й колеги – французинът Стефан Вилньов и иракчанинът Бахтияр Адад – загинаха при взрива, който бе причинен от мина.