Изкуство и Общество

Шведска библиотека дискриминирала роми

Обществена библиотека в шведския град Карлстад си навлече гнева на властите заради обвинения, че е създала „черен списък“ с лица от ромски произход, пише вестник Dagens Nyheter.

Шведското министерство на правосъдието е започнало разследване по случая, който бе описан като смущаваш в скандинавската страна.

Твърди се, че лица от ромски произход, и дори такива с чужди имена, са получавали забрана да взимат книги за вкъщи. Служителите на библиотеката са им давали специални карти, които позволявали да четат книга само в сградата.

Над 120 души са получили „специалните“ карти, с които не са можели да изнасят книги извън зданието. От библиотеката отричат тези обвинения.

Законите в Швеция са твърдо против такива практики. През 2014 бе приет законопроект, който позволява на „всички граждани“ да имат еднакви права относно взимането на книги от библиотеки.

Според шведското законодателство дори хора, които не са шведски граждани, могат да се възползват от това. Шведските власти определиха като „притеснителна“ информацията, че библиотека е дискриминирала своите читатели.