Изкуство и Общество

SpaceX изстреля първия български сателит

Американската авиокосмическа компания SpaceX изстреля успешно първия български геостационарен комуникационен сателит в космоса, съобщи ТАСС.

От космодрума в Кейп Канаверал, Флорида, ракетата носител „Falcon 9“ бе изведена в космоса. Спътникът BulgariaSat-1 е предназначен за предаване на телевизионен и интернет сигнал на територията на Югоизточна Европа.

Частният сателит може да се използва при форсмажорни обстоятелства – аварии и природни бедствия – когато наземните мрежи не работят. Предвиденият срок на експлоатация е между 15 и 20 години.

Българският сателит тежи близо четири тона и е направен от американската компания SSL. Изстрелването на ракетата бе предавано на живо на страницата на SpaceX.

България се превръща в единствената страна в Югоизточна Европа със свой частен сателит. Това е първият български спътник след държавния „Интеркосмос 22 – България 1300”, изстрелян през 1981 година.

Той бе създаден за честванията на 1300 години от създаването на българската държава. Спътникът, който още е в орбита, бе използван за научни изследвания и измервания на лъчения и заредени частици.