Изкуство и Общество

Тръмп наруши традицията – без ифтар в Белия дом

Американският президент Доналд Тръмп наруши традицията на своите предшественици да бъде домакин на тържествена вечеря ифтар по случай мюсюлманския празник Рамазан байрам, съобщи „Дейли Сабах”.

Държавният глава на Щатите поздрави мюсюлманите по случай празника им, но не организира ифтар. Държавният секретар Рекс Тилърсън съобщи, че е отхвърлил искането на религиозните общности.

Първият ифтар в Белия дом се е състоял през далечната 1805 година при управлението на Томас Джеферсън. Събитието се превърна в ежегодно от управлението на Бил Клинтън насам.

Още по време на предизборната си кампания Тръмп си навлече гнева на мюсюлманите заради реторика, която те определиха като отявлено „анти ислямска”. Тръмп обаче смекчи това по време на посещението си в Саудитска Арабия, посочвайки, че няма конфликт между религиите, а единствено с терористите.

Мюсюлманите в Америка се надяваха, че едно събитие като ифтар в Белия дом ще бъде символичен пример за помирение с мюсюлманската общност, която е подложена на най-високите нива на престъпления от омраза след атаката на 11 септември насам.

Историците отбелязват, че за първи път мюсюлмани стъпват на американска земя през XVII век – идващи от Западна Африка. През XIX век пък в Америка отиват мюсюлмани от Средния изток.

В изявление на Тръмп по случай Рамазан байрам се казва: „От името на американския народ, Мелания и аз изпращаме топли поздравления на …