Изкуство и Общество

Изгориха дрога за близо милиард евро (СНИМКИ)

Мианмар и Тайланд – междинни пунктове за разпределение на наркотици, произвеждани в Югоизточна Азия, изгориха дрога за близо един милиард евро по пазарни цени в знак, че са решени да се борят с процъфтяващия трафик.

Това е най-мащабната акция за горене на наркотици в цялата история на Мианмар, увери висш полицай по време на акцията, организирана по случай световния ден на борбата с дрогата.

Мианмар, ръководена дот гражданско правителство начело с бившата опозиционерка Аун Сан Су Чжи, остава сред най-големите производители на наркотици в света – наследство от десетилетията управление на военна хунта, оставила трафика да се разраства.

В Мианмар бяха изгорени опиум, хероин, канабис и метамфетамини за общо над 340 милиона евро, в Тайланд – за повече от 526 милиона евро. Това отговаря на обемите, регистрирани в миналото.

Златният триъгълник, образуван от Лаос, Тайланд и Мианмар, дълго време бе основното място за производство на опиум и хероин, преди сред разпределителните центрове да се нареди и Афганистан.

В щата Шан са събрани почти всички нелегални плантации с опиумен мак в страната, заемаща второ място по производство на опиум в света, допълва АП.