Изкуство и Общество

Забраните и полицията само вдигат рейтинга на опозицията

Забраните върху готвени протести в Русия, силовото им разпръсване и опитите на властта да блокира разследвания на Фонда за борба с корупцията не само не срещат одобрение в страната, но правят още по-популярен шефа му – блогъра Алексей Навални. Това сочат данни от анкета на фонд „Обществено мнение“, които обобщава в. „Ведомости“.

Според социолози Навални отчасти е пробил информационната блокада и е все по-разпознаваем дори в средите на хора с ограничени социални контакти.

Това доказва, че имаш ли какво да кажеш, все ще се намери канал за комуникация – въпреки явно несправедливите условия за достъп до микрофона в днешна Русия.

Въпреки масираната пропаганда на централните телевизии действията на властта срещу митингите не будят одобрение сред хората в Русия. Според 43 на сто от населението не е правилно да се забраняват протестите; а само 26 процента подкрепят действията на властта.

По въпроса „няма радикални различия“ между жителите на руските градове и малките населени места. В обществото е налице консенсус – протестното поведение се смята за нормално, а забраните – за неправилни.