Изкуство и Общество

„Ислямска държава“ издава паспорти за рая

Джихадистката групировка „Ислямска държава“ издава паспорти за рая на своите бойци, насърчавайки ги по този начин да извършват самоубийствени атентати, съобщи „Дейли мейл“.

Сирийските въоръжени сили са намерили копия от тези паспорти в наскоро освободените квартали в северния сирийски град Ракка, които бяха под контрола на джихадистите.

Лидерите на групировката са промивали мозъците на своите бойци, насърчавайки ги да сложат край на живота си в името на една възвишена кауза – джихад срещу неверниците.

В замяна те са им обещавали девици в отвъдния живот, стига само да умрат за каузата на „Ислямска държава“. Паспортите за рая били „доказателство“, че ще си получат наградата.

Професионално отпечатаните документи са съдържали стихове от корана, за да насърчат бойците да се самовзривят и да убият колкото може повече врагове на джихадистката групировка.

Давайки паспортите, „Ислямска държава“ е убеждавала своите членове, че ще имат „гарантирано пътуване“ до рая, а не ада. Паспортите обаче не съдържали никаква лична информация за притежателя им.