Изкуство и Общество

CNN изгони журналисти заради грешна информация за Русия

Трима журналисти от новинарския екип на CNN подадоха оставки и те бяха приети след скандал, избухнал около публикация за журналистическо разследване за среща между човек от екипа на Доналд Тръмп и шеф на руски инвестиционен фонд. Според информацията тя се е състояла само 4 дни преди встъпването в длъжност на Тръмп за президент на САЩ през януари т.г., предаде Reuters.

Материалът на автора – Томас Франк, бе пуснат само на сайта на CNN в петък вечерта и няколко часа по-късно бе изтеглен, но без да стигне до телевизионния екран. Бяха изтрити и всички линкове към него. Сваляйки публикацията, от екипа на CNN отбелязаха, че вътрешно редакционно разследване е установило, че не са били спазени редакционни изисквания и в частност не е бил по съответния начин проверен източникът на информацията, въз основа на която е подготвена публикацията.

Редакцията веднага се извини на засегнатия бизнесмен Антъни Скарамучи от преходния екип на Тръмп, за когото се твърди, че се е срещнал с руския бизнесмен.

Освен Франк със CNN трябва да се разделят още Ерик Лихтблау – заместник-управляващ редактор на вашингтонското бюро на информационния канал, и Лекс Харис – шеф на отдела за журналистически разследвания.

В свалената статия, цитирана от ТАСС, с позоваване на неназован източник се твърди, че на 16 януари 2017 г. на Световния икономически форум в Давос Скарамучи се е срещнал с шефа на руския Фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев.

По-нат…