Изкуство и Общество

Достъп ограничен! Указът на Тръмп влезе в сила

В сила влязоха мерките, ограничаващи достъпа до Щатите на гражданите на шест страни с предимно мюсюлманско население, съобщиха американските медии.

Според изискванията желаещите да получат визи мюсюлмани трябва или да имат „близки“ роднини в Щатите, или да имат бизнес отношения с американците.

Правилата важат за гражданите на шест страни с преобладаващо мюсюлманско население – Сирия, Судан, Сомалия, Либия, Иран и Йемен. Строгите изисквания ще засегнат и бежанците.

По-рано през този месец Върховният съд отмени частично решението, което блокира забраната на Доналд Тръмп относно пътуванията на мюсюлмани. Очаква се окончателното решение на съда да бъде взето през месец октомври.

Администрацията на американския президент защити указа с аргумента, че по този начин ще попречи на терористи да влязат на американска земя и да извършат атентат.

Доналд Тръмп беше обвинен в дискриминация и ислямофобия. По време на президентската си кампания през миналата година републиканецът заяви, че трябва да бъде въведена система, която да ограничи рисковете от тероризъм. Той поиска и мюсюлманите да бъдат регистрирани в специална база данни.