Изкуство и Общество

Ислямска бомба със закъснител тиктака на Балканите

Един от главните проблеми, пред които е изправен днес балканският регион, е връщането в страните им на лицата, които се биха в редовете на джихадистката група Ислямска държава в Сирия и Ирак. Това заяви представител на НАТО, отговарящ за Балканите, за белградския вестник „Блиц“.

Тези хора са обучени да воюват и са радикализирани. Освен това съществува и проблемът с търговията с хора, наркотици и оръжие, каза неназованият представител за „Блиц“.

Той посочи, че единственият начин за справяне с тези проблеми е засилването на сътрудничеството между полициите и разузнавателните служби на страните от Западните Балкани, което според него не е на нивото на европейските страни.

Според него НАТО трябва да бъде важен фактор на Балканите, където от 90-те години на миналия век „имаше доста тежки събития“.

Западните Балкани са от ключово значение за НАТО, това е ясно. Сътрудничим отлично с Белград, където имаме и представителство, както и с Македония, която има силно желание да стане част от алианса. Радвам се, че кризата там приключи и изцяло подкрепяме демократичното правителство на Македония, заяви неназованият събеседник на белградския вестник.

По думите му сътрудничеството на Сърбия с НАТО е „далече по-голямо, отколкото с Русия“. Той добави, че военният неутралитет не подразбира неактивност в усилията за запазване на мира и стабилността.

Във връзка с Косово представителят …