Изкуство и Общество

Новият лидер на Хонконг положи клетва (СНИМКИ)

Новият лидер на Хонконг, Кари Лам, положи клетва пред китайския президент Си Цзинпин на връх 20-тата годишнина от предаването на бившата британска колония на Пекин, предаде Reuters.

Церемонията бе проведена при засилени мерки за сигурност на открито, на същото място на пристанището, където под проливен дъжд преди 20 години последният колониален губернатор Крис Патън със сълзи на очи предаде Хонконг на Китай, за да го управлява.

Стигна се до дребни сблъсъци между продемократични активисти – някои от които носеха транспаранти с надписи „Демокрация. Самоопределение“ – и поддръжници на Пекин. За охрана на събитието бяха разположени стотици полицаи, а на самата дата по принцип в Хонконг традиционно се устройват протести.

Десетки демонстриращи с искания за демокрация бяха отведени от полицията, а на мястото останаха няколко прокитайски групи, които ликуваха шумно и вееха победоносно знамената си.
Те скандираха „Да живее Китай“ и „Подкрепяме действията на полицията“.

На 1 юли 1997 г. Великобритания върна Хонконг на Пекин по формулата „една страна, две системи“, която предвижда гарантиране на широки свободи и независимост на съдебната система, каквито не са виждани в континентален Китай, отбелязва Ройтерс.

През март подкрепяната от Пекин Лам, държавна служителка, бе избрана за следващия главен администратор на Хонконг от 1200-членна избирателна комисия, доста от чиито членове са прокит…