Изкуство и Общество

Холивудска звезда влиза в затвора

Американският киноактьор Джеймс Кромуел, известен с участието си в „Поверително от Ел Ей“, „Зеленият път“ и „Кралицата“ , беше осъден на седем дни затвор, след като отказа да плати глобата, свързана с ареста му заради граждански протест, предаде АП.

Холивудската звезда се включи заедно с няколко други активисти в седяща гладна стачка срещу строителство на електростанция в щата Ню Йорк.

Номинираният за „Оскар“ 77-годишен Кромуел беше арестуван през декември 2015 година и бе осъден да заплати глоба от 325 долара. Кромуел отказа да изпълни разпореждането на съда. Той считаше, че е в правото си, тъй като електростанцията на природен газ е щяла да съдейства за климатичното затопляне на планетата.

На 7 юни тази година съдията от съда в град Уауайанда обяви участниците в акцията за виновни за възпрепятстване на движението и създаването на хаос и те бяха осъдени на съответната глоба.

„Ако не действаме заедно, нищо няма да променим. Властта принадлежи на народа!“, каза в актьорът. Той доброволно трябва да се яви в затвора на 14 юли за изпълнение на присъдата.