Изкуство и Общество

Словения и Хърватия още не могат да разделят спорен залив

Словения ще връчи следващата седмица на Хърватия специална нота във връзка с началото на прилагането на арбитражното решение за границата, което Загреб заяви, че няма да спазва.

Правителството ще назначи и специална група, която ще координира прилагането на решението на арбитражния съд, съобщи словенският премиер Миро Церар в разговор с кметове на гранични общини с Хърватия, предаде агенция Хина.

Церар каза, че на договорената за по-късно този месец среща с хърватския премиер Андрей Пленкович няма да разговаря за ново решение на граничния спор, както иска Загреб, а за прилагането на арбитражното решение, което по думите му е задължително и да двете страни.

Хърватия се отказа едностранно от арбитража през 2015 г., след като бе разкрито, че представители на Любляна са лобирали пред съдиите да вземат решение в тяхна полза. Оттогава Загреб настоява за нов формат за преговори със Словения по граничния спор.

Постоянният арбитражен съд в Хага постанови на 29 юни, че три четвърти от спорния Пирански залив принадлежи на Словения, която със специален акт получи и коридор през хърватските териториални води към международни води.

Хърватия отказва да се съобрази с решението и да позволи на Словения достъп до международни води.